Möhkönvirta 2016- näyttely on esillä 4.6.-31.8.2016 Möhkön ruukilla, Petkeljärven retkeilykeskuksessa ja Parppeinvaaran Runokylässä.

TAIDETTA, LUONTOA JA KARJALAISTA KULTTUURIA

Suomalainen kesämatkailija on avoin sellaisillekin kokemuksille, jotka eivät muina vuodenaikoina  tunnu erityisen kiinnostavilta. Möhkönvirta –kesänäyttely tarjoaa oivallisen mahdollisuuden juuri tällaiselle avoimmuudelle. Jos siis haluat matkustaa Ilomantsiin katsomaan nykytaiteen näyttelyn, olet samalla keskellä karjalaista luontoa ja voit tutustua karjalaisen kulttuurin pitkään traditioon.

Jos taas haluatkin tutustua sotahistorian tärkeisiin kohteisiin, voitkin yhtäkkiä löytää itsesi myös suomalaisen nykytaiteen ääreltä. Et ole moksiskaan, sillä auringon suvinen säteily kumoaa vastakohdat mielessäsi.

Tällainen vivahteikas kokonaisuus ei suinkaan ole syntynyt  matkailusuunnitelman strategisena tuloksena, vaan asioiden luonnollisina yhteensattumina. Möhkön Ruukkimuseo on kesänäyttelyn keskus, mutta runsaasti teoksia on esillä myös Petkeljärven kansallispuistossa ja Parppeinvaaran  runokylässä. Näistä paikoista et halua välttyä, kun vierailet Suomen itäisimmässä kylässä Möhkössä.

Möhkönvirta 2016 on jo järjestyksessään seitsemäs kesänäyttely. Vähitellen näyttelystä on kehittynyt sekä eri puolilla Suomea työskentelevien että pohjoiskarjalaisten taiteilijoiden näyttely. Onpa mukana ollut välillä taiteilijavieraita valtakunnan rajan itäisemmältäkin puolelta.

Esillä on tulevanakin kesänä maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja ympäristötaidetta. uutena taiteenlajina ohjelmassa on nykytanssi. Monet taiteilijoista asuvat Pohjois-Karjalassa tai heidän juurensa on siellä. Kotiinpaluu on inspiroinut heidän kesänäyttelyssä olevia teoksiaan. - Pitkästä aikaa käki taas kukkuu.

Kesänäyttelyn ovat koonneet kuvataiteilija Toivo Jaskanen Lieksasta ja taidekriitikko Hannu Castrén Jyväskylästä. Osa taiteilijoista on esiintynyt Möhkönvirrassa jo aikaisemminkin, mikä tuo näyttelyyn jatkuvuuden tunnetta ja osa on aivan uusia taiteilijoita. Taiteilijoiden vierailu ja kohtaaminen Ilomantsissa toimii loistavana puskaradiona. Korkeatasoista nykytaidetta voi nähdä muuallakin kuin kaupunkikeskuksissa. Möhkönvirta on nykytaiteen korkeatasoinen kesänäyttely keskellä maaseudun ja luonnon idylliä.

Hannu Castrén

 Taiteilijat 2016

1. Hannu Castrén / Jyväskylä 2. Soledad Chuaqui / Helsinki 3. Päivi Hynninen / Joensuu 4. Toivo Jaskanen / Lieksa 5. Juhani Järvinen / Simpele 6. Harald Karsten / Jyväskylä 7. Heikki Kukkonen / Hanko 8. Kuutti Lavonen / Helsinki 9. Tarja Malinen / Joensuu 10. Jussi Nykänen / Imatra 11. Tiitus Petäjäniemi / Helsinki 12. Pauno Pohjolainen / Kuopio 13. Matti Reivi / Juuka 14. Eeva Tiisala / Helsinki 15. Timo Vartiainen / Helsinki 16. Heidi Vasara / Joensuu 17. Kari Virtanen / Joensuu

Tanssitaide

Metsätansseja – kuvan virta, liikkeen kierre / Kaisa Kukkonen ja Raisa Vennamo- työryhmä

Kuratointi

Möhkönvirta-työryhmä Hannu Castrén /Toivo Jaskanen

Taiteilijaesittelyt 2016

 

 

Suomen nukketaiteilijat ry:n näyttely, jossa mukana tilateokset Ennen vanhaan ja Lavatanssit. Lisäksi Kirjat elävät -näyttely, jossa kirja on antanut idean ja on mukana nukketeoksessa. Näyttely on esillä Pytingin vaihtuvien näyttelyiden tilassa1.5.-31.8.2016 museon aukioloaikoina.

Ennen vanhaan- nukketaidenäyttelyssä mukana olevat nukketaiteilijat:

Soile Aartiala, Jyväskylä
Sirpa Ala-Louko, Seinäjoki
Mirja Haikala, Mänttä
Kati Haukkala, Jyväskylä
Lea Holmalahti, Jyväskylä
Sirkka-Liisa Honkonen, Jyväskylä
Kaisa Hämäläinen, Kuopio
Arja Jäppinen, Jyväskylä
Pirkko Järvinen, Jyväskylä
Aila Kytölä, Jyväskylä
Helvi Laukkanen, Jyväskylä
Tuula Lehtonurmi, Raahe
Milla Leppänen, Jyväskylä
Pipsa Mannoja, Vantaa
Maria Morko, Ruukki
Anneli Mustonen, Sonkajärvi
Sirpa Mänty, Koskenkorva
Kirsti Rintamäki, Seinäjoki
Ippa Särkkä, Jyväskylä
Minna Toivari, Jyväskylä

Lisätietoa Suomen Nukketaiteilijat ry:stä.

Taiteilijaluettelo 2015

 1.   Chrys Allen, taidegraafikko, Lontoo/Koli www.chrysallen.co.uk

 2.   Hannu Castrén, kuvataiteilija, kuvataidekriitikko, Jyväskylä

 3.   Toivo Jaskanen, kuvataiteilija, Lieksa

 4.   Kuutti Lavonen, taidegraafikko, Helsinki www.kuuttilavonen.com

 5.   Hanneriina Moisseinen, sarjakuvataiteilija, Helsinki www.cargocollective.com

 6.   Pauno Pohjolainen, taidemaalari, kuvanveistäjä, Kuopio www.paunopohjolainen.net

 7.   Matti Peltokangas, kuvanveistäjä, Helsinki www.mattipeltokangas.fi

 8.   Matti Reivi, kuvataiteilija, Juuka

 9.   Kari Södö, kuvataiteilija, Oulu www.sodo.info

10.  Reijo Turunen, taidemaalari, Joensuu

11.  Riitta Turunen, tekstiilitaiteilija, Heinävesi

12.  Ryhmä Tuomo Saali, taidemaalari, Helsinki www.tuomosaali.net

13.  Juho Hellsten, kuvataiteilija, Helsinki

14.  Mikko Martikainen, kuvataiteilija, Helsinki 

15. Jari Rönkkö, kuvataiteilija, Helsinki www.jarironkko.blogspot.fi

16.  Vladimir Zorin, kuvataiteilija, Petroskoi 

17.  Viktoria Zorina, kuvataiteilija, Petroskoi

18.  Irina Larionova, kuvataiteilija, Petroskoi 

 

Taiteilijaesittelyt 2015.

 

Möhkönvirta 2015-näyttely on esillä Möhkön ruukilla 5.6.-31.8.2015.

 

Metsäteknikko Pentti Väänäsen ainutlaatuisista valokuvista koostuva näyttely Metsä josta itseni löysin herättää vuosien 1950–1980 savottaelämän henkiin. Ilomantsin saloilla kuvatut valokuvat kertovat myös metsätalouden murrosvaiheesta: savottajätkät pokasahoineen ja työhevosineen väistyvät moottorisahojen ja kuorma-autojen tieltä. Näyttely on esillä Möhkön ruukilla 1.5.-31.8.2015.

 

Pentti Väänänen (1926–2008) teki elämäntyönsä Metsähallituksen Ilomantsin hoitoalueen metsäteknikkona. Intohimoisena valokuvauksen harrastajana hän kantoi työmailla aina kameraa ja ikuisti kuviinsa niin arkisen työn savotoilla kuin metsätalouden haastavat murrosvuodet. Metsätyön asiantuntijana Väänänen osasi valita kuviinsa mielenkiintoiset, tallentamisen arvoiset tilanteet. Hän olikin monella tapaa uranuurtaja ikuistaessaan arkisia työtapoja ja tilanteita ennen kuin niiden arvo täysin ymmärrettiin. Väänäsen valokuvat ovat myös visuaalisesti ja teknisesti korkeatasoisia ja niiden sommittelut vangitsevat elävästi liikkeen, valon ja ihmiset. Valokuvien kuvatekstit ovat Pentti Väänäsen itsensä kirjoittamia. Näissä pienissä tarinoissa Väänänen vie lukijan ja katsojan siihen hetkeen, aikaan ja paikkaan, jossa kuvat ovat tallentuneet. 
 
Näyttelyn kuvat ovat Suomen Metsämuseo Luston kokoelmista. Pentti Väänänen lahjoitti vuonna 2001 Lustolle kaikkiaan 340 mustavalkokuvaa. Väänänen lahjoitti myös Ilomantsin Museosäätiölle 134 kuvaa sekä jonkin verran valokuvaukseen ja metsätöihin liittyvää esineistöä. Molempien museoiden kokoelmiin kuuluvat Pentti Väänäsen kuvat löytyvät myös www.kantapuu.fi -palvelusta. 
 
 

KUVAT SOTIVAT

Kuvat sotivat- sotapropagandaa 1939-1944 on Möhkön ruukin kesän 2014 teemanäyttely. 

Näyttely on esillä museon päärakennuksessa Pytingissä. Näyttelyn on tuottanut Mikkelin Päämajamuseo

 

MÖHKÖNVIRTA 2014

Möhkönvirta- nykytaidenäyttelyssä ovat vuonna 2014 mukana seuraavat taitelijat: Hannu Castrén, Toivo Jaskanen, Juho Karjalainen, Leena Karjalainen, Tuomas Korkalo, Hanneriina Moisseinen, Pauno Pohjolainen, Matti Reivi, Mikko Savolainen, Erkki Soininen, Outi Särkikoski, Kari Södö, Riitta Turunen, Reijo Turunen ja Vladimir Zorin.

Möhkönvirta 2014 nykytaidenäyttely on yleisölle avoinna 6.6.-31.8.2014. Näyttelyyn pääsee tutustumaan Möhkön ruukilla, Petkeljärven retkeilykeskuksessa, Parppeinvaaran Runokylässä ja Ilomantsin Taitokeskuksessa Piirolan pihassa.

Möhkönvirta 2014-tiedote.

Möhkönvirta 2014-näyttelyvihko.

 

POP MUSEOON!

Pop museoon! -näyttely valottaa Pohjois-Karjalan populaarimusiikin ilmiöitä 1950-luvulta nykypäivään. Näyttelyssä kerrotaan pohjoiskarjalaisista bändeistä ja nuorisokulttuurista.

Näyttelyssä voi tutustua myös Ilomantsin nuoriso- ja musiikkikulttuuriin, joka oli vireää varsinkin 1980-luvulla. Ilomantsissa toimi useita bändejä, ja nuoriso vaati ja sai itselleen enemmän sijaa ja toimintamahdollisuuksia.

Näyttely on avoinna 1.5.-31.8.2013. Näyttelyn on tuottanut Pohjois-Karjalan museo.

 

MÖHKÖNVIRTA 2013

Möhkönvirta 2013 on jatkoa Möhkön ruukilla neljänä aiempana vuonna pidetyille taidenäyttelyille. Möhkön ruukki alkaa siis vakiinnuttaa paikkansa nykytaiteen esilletuojana. Näyttelyn kuraattorina toimii lieksalainen kuvataiteilija Toivo Jaskanen.
Vuoden 2013 taiteilijaryhmään kuuluvat Hannu Castrén, Jyväskylä, Soledad Chuauqui, Helsinki, Tiina Hallakorpi, Helsinki, Airi Ikonen ja Lieksan lasten ja nuorten taidekoulu, Toivo Jaskanen, Lieksa, Markku-Jussi Komulainen, Kuopio, Pauno Pohjolainen, Kuopio, Tuomo Saali, Helsinki, Aila Salminen, Tampere, Asko Salminen, Tampere, Erkki Soininen, Helsinki ja Anna Tawast, Nuutajärvi.
Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja ympäristöteoksia ruukin alueen rakennuksissa ja ulkotiloissa.

Tänä vuonna Möhkönvirta -näyttely on laajentunut Parppeinvaaran runokylään ja Petkeljärven kansallispuiston retkeilykeskukseen. Parppeinvaaran hirsiaitoissa ovat esillä Asko Salminen, Pauno Pohjolainen ja Toivo Jaskanen. Kirjailija Heikki Turunen, muusikko Petri Karttunen ja näyttelijä Hannu Virolainen ovat luoneet yhteisteoksen, jossa mukana ovat runot ja musiikki.

Näyttely on avoinna 7.6.-31.8.2013.

Näyttelyluettelo 2013.

Ubinet Hakukoneoptimointi